In het Magazine vindt u artikelen over activiteiten in en rondom Fochteloo en de Knolle.
Uw artikel over een gebeurtenis in Fochteloo of de Knolle is welkom, stuur het op naar website@fochteloo.nl.

Oudejaarsafsluiting AC de Korhoenders.

Geplaatst 04 januari 2016.
Tekst: Janny Jansen.
Foto's Janny Jansen.

Het natte oude jaar.

Zoals ieder jaar was er een bijeenkomst in dorpshuis Et Legien van Fochteloo. Om 16 uur zat de zaal al helemaal vol en kon het feest beginnen. AC de Korhoenders had er weer werk van gemaakt. In de stijl van de Late Night show werd het afgelopen jaar onder de loep genomen.

Leden van de Korhoenders werden door Umberto(Richard)Damstra uitgenodigd om hun verhaal te vertellen over de verschillende activiteiten, zoals de greppeltocht, het paasvuur, de fietstocht,de snertactie,Sinterklaasfeest, met de kinderen naar een pretpark, 70 jaar vrijheid en het uitje van de Korhoenders zelf met de Boerenbob.

Tussendoor besprak Erik Hartlief met behulp van beeld bijzondere gebeurtenissen in Fochteloo. Als programma Korhoender (man) bijt hond werden drie BFérs (beroemde Fochteloöers) in hun eigen omgeving geïnterviewd en lieten hun bijzondere hobby’s zien. Jurjen Luinge en Jan Oosterkamp, beiden fietsers en reizigers showden hun van verre reizen meegebrachte souvenirs. Reinder Jansen had een leuk verhaal bij enkele van zijn verzameling bijzondere stenen.

Het tentfeest, onder gebracht in een stichting, was een groot succes en heeft een vervolg op 13 en 14 mei, met 2 banen voor de Trekkertrek en met muziek van de Heino’s en de Corona’s. 9-10 en 11 september is er een dorpsfeest, in en bij het dorpshuis. Geen versierde wagens dit keer, maar versierde tuinen met het thema, Fochteloo in het nieuws. De trekkerbehendigheidwedstrijd wordt van stal gehaald. Er wordt een muziek/dorpsquiz gehouden en de band Kleintje Diep Triest zal optreden. Het feest wordt afgesloten met de gebruikelijke, maar altijd lekkere en gezellige BBQ

Vijf nieuwe Korhoenders mochten zichzelf even voorstellen, Jochum de Vries, Patrick van Veen, Tessa de Weert, Marloes van’t Klooster en Jeffrey Sloterwijk. Helaas werd er ook afscheid genomen van Annelie van’t Klooster, zeven jaar lid geweest en voorzitter Jeroen Tingen drie jaar. Beiden hebben veel geleerd en vooral veel plezier gehad. DJ Frits werd naar voren gehaald, hij timmert flink aan de weg, is beroemd in de hele gemeente. Hij gaf een kleine demonstratie.

En dan de oudejaarsstunt natuurlijk, waar iedereen ieder jaar naar uitkijkt. Er ligt een prachtige ijsbaan in Fochteloo, maar het wil maar niet vriezen. Het lijkt meer op zwemwater. De link was gelegd en de Korhoenders sleepten een kunstwerk bij het zwembad van Oosterwolde naar de ijsbaan in Fochteloo.Strandje erbij en klaar. Het had nog wel enige voeten in de aarde, de directeur van LACO was niet bekend met de gebruiken in het oude jaar in deze omgeving. Na enige uitleg en garantie dat het kunstwerk ongeschonden terug geplaatst wordt in het nieuwe jaar, was de kou uit de lucht en ontstond er begrip. Willem Goettsch werd nog even in het zonnetje gezet, zonder zijn medewerking en zwaar materieel was het niet gelukt het kunstwerk te verplaatsen.

Na afloop van deze weer verrassende middag ging iedereen naar buiten voor een prachtig vuurwerk.
Sint Maarten.

Geplaatst 08 december 2015.
Tekst: Janny Jansen.
Ieder jaar weer leuk om te horen welke liedjes er worden gezongen en om te zien wat de trend is in lampionnenland. Minions dus, in alle soorten en maten, met een oog meer of minder. Er kwamen niet veel kinderen bij ons aan de deur, maar het blijft leuk . Veel te veel snoepgoed gekocht, wat inmiddels op mysterieuze wijze is verdwenen, of toch niet?!
Sint Reinder?

Sinterklaas in Fochteloo.

Geplaatst 08 december 2015.
Tekst: Janny Jansen.
Het leek even onzeker, maar Sinterklaas had vrij 27 november toch tijd om naar Fochteloo te komen. Twee pieten waren op traptractoren vooruit gereisd naar het dorpshuis, waar ze samen met de kinderen liedjes zongen en pepernoten aten. Het duurde een poosje voordat Sinterklaas er was, omdat hij de ingang van het dorpshuis niet kon vinden. Met hulp van DJ Frits en het roepen en zingen van de kinderen kwam hij eindelijk via de sportkantine binnen. met nog twee pieten. Sinterklaas was blij dat er zoveel kinderen waren, want hij had heel veel cadootjes meegebracht. Hij wist over ieder kind wel iets te vertellen, het stond allemaal in het grote boek van Sinterklaas. Het was erg leuk en spannend voor de kinderen en ook wel een beetje voor de ouders. Sinterklaas beloofde volgend jaar weer naar Fochteloo te komen. Dag Sinterklaasje daag, daag, dag Sinterklaas en zwarte piet.


Dag van de prentkunst.

Geplaatst 03 november 2015.
Tekst: Janny Jansen.

Fochteloo werd voor een dag het kunstenaarsdorp van Friesland genoemd.

10 oktober waren er in het centrum voor de prentkunst van stichting Nobilis, gevestigd naast het dorpshuis van Fochteloo, vele activiteiten rond de prentkunst te beleven. Pieter Jonker, een centraal figuur in de organisatie, had veel kunstenaars benaderd en bijna allen waren present op deze dag. In het dorpshuis waren zo’n 25 kunstenaars aanwezig met hun werk, waarbij ze een toelichting gaven over hun manier van werken. Er waren ook een paar prentverzamelaars aanwezig die werken te koop aanboden of verruilden.


Vrijwilligsters van dorpshuis Et Legien verzorgden de catering voor ong. 350 bezoekers.

In het centrum waren een aantal lezingen over de prentkunst , er waren diverse tentoonstellingen en daarnaast kon men zich verdiepen in het bestaande archief en bibliotheek. ’s middags werd er een veiling gehouden van de atelier nalatenschap van Ank Spronk-Feenstra, waarbij de opbrengst minder was dan verwacht. De opkomst voor deze dag was geweldig, het was een drukte van belang. Het centrum en het dorpshuis sloten goed op elkaar aan, de samenwerking verliep naar wens, een mooie symbiose. Het was een mooi evenement met zoveel verschillende prenten en activiteiten, alsook de vele bijzondere mensen die daarbij aanwezig waren.


Klootschieten .

h5>Geplaatst 07 oktober 2015.
Tekst: Janny Jansen.
Klootschieten.
Zondagmiddag 27 september was er voor de tweede keer klootschieten, georganiseerd door Grietje van Weperen. Een spel waarbij teams om beurten een bal (kloot) moeten gooien en proberen het parcours (Vogelrijd) in zo weinig mogelijk beurten af te leggen. Door omstandigheden was de opkomst niet zo groot, een klein gezelschap dus, maar wel erg gezellig. Halverwege het parcours was er een pitstop, compleet met koffie en gebak, wat zeer op prijs werd gesteld. Het spel was na ongeveer twee uur gespeeld Het winnende team deed het parcours in 76 worpen , het record staat op 71. Na afloop was het nagenieten bij het dorpshuis met een hapje en een drankje, waarna er nog een partijtje jeu de boules werd gespeeld. Het blijkt, dat er voor zowel het spel klootschieten als jeu de boules voldoende animo is, waar de organisatie zeker mee verder kan.

Het realiseren van een jeu de boules baan was een lang gekoesterde wens, maar de plaats was vaak een punt van discussie. In het voorjaar werden de stoute schoenen aangetrokken en ligt er inmiddels een prachtige baan naast het voetbalveld bij het dorpshuis. De afgelopen maanden is er al veelvuldig gebruik van gemaakt. Grietje van Weperen heeft het voortouw genomen om de inwoners erbij te betrekken, geeft uitleg over het spel en heeft plannen om jeu de boules avonden te organiseren. Daarnaast mag iedereen ook in zijn eigen tijd gebruik maken van de baan.

De baan ziet er professioneel uit, compleet met scorebord, een hark en is verder aangekleed met picknickbanken en bloembakken. De alpinopetten ontbreken nog, maar wie weet. Bij de opening ’s middags was het erg gezellig, zowel binnen als buiten. Velen maakten even gebruik van de baan en hadden er zichtbaar plezier in.Metamorfose dorpshuis Fochteloo.

Geplaatst 21 september 2015.
Tekst: Janny Jansen.
Foto's: Janny Jansen/G.W.

De plannen lagen er al even, het plaatsen van een nieuwe bar en het aanleggen van een jeu de boules baan. Zaterdag 19 september werd er een officieel, maar vooral feestelijk tintje aan gegeven.

Er is de laatste jaren veel werk verricht aan het herinrichten en opknappen van het dorpshuis. De beheerders, de beheerscommissie en vele vrijwilligers hebben met zijn allen dit karwei geklaard.

De keuken is al enige tijd klaar, voldoet nu aan de eisen van deze tijd en is veel functioneler. De zaal is vooral veel sfeervoller geworden door een betere styling zoals verlichting en ruimteverdelende elementen.

De foyer onderging een metamorfose, er werd een prachtige, nieuwe, grotere bar geplaatst en zodanig dat er meer werkruimte is verkregen voor de medewerkers. De aankleding zoals kleur en materiaal is helemaal op elkaar afgestemd zodat het een mooie en gezellige ruimte is geworden.Trekkertrek en Tentfeest Fochteloo.

Geplaatst 21 september 2015.
Tekst: Janny Jansen.
Foto Facebook

Fochteloo wil niet ieder jaar een dorpsfeest, maar de jeugd wil er niet op wachten. Met een groep vrienden, zo’n 10-12 personen, werd de stichting Trekkertrek en Tentfeest Fochteloo opgericht. Het is hun bedoeling dit feest ieder jaar te organiseren.

In een korte voorbereiding moest er veel werk worden verzet, maar ze kregen het klaar. De aftrap voor de eerste keer was 11 en 12 september aan ‘t West.

Vrijdagavond waren er DJ Danny en Roy Kleinstra., die allerlei soorten muziek draaiden. Het publiek bestond uit alle leeftijden. En hoewel geen volle tent, was het erg gezellig.

De zaterdag stond in het teken van de Trekkertrek. Er was veel publiek, wat langs de baan kon genieten van het spektakel. Er waren 125 deelnemers in 10 verschillende klassen tractoren. Ze kwamen van heinde en verre, zoals uit Noord Holland en Utrecht.

Voor Fochteloo was Michiel van Harten met een tweede plaats succesvol met een relatief lichte tractor van 2,5 ton. Ook de dames lieten van zich spreken, deze klasse kon op het laatste moment toch nog doorgaan met voldoende deelnemers. Het resulteerde in een tweede plaats voor Yvette Aalbers uit Fochteloo.Het weekend werd ‘s avonds afgesloten met de band Stone Good . Een echte feestband met Engelstalige muziek, overgezet van Nederlandse liedjes. Het was een mooi feest, een prima afsluiting van het zomerseizoen . De organisatie vond het een geslaagd gebeuren en was tevreden over de goede afloop.GEVELSTENEN in FOCHTELOO.

Tekst: Roel Pronk.
Foto: G. W.In de NOS komen binnenkort stukjes over gevelstenen in gebouwen in de gemeente.

Dit houdt in stenen met een jaartal, initialen of een tekst als: De eerste steen gelegd door enz.
Het mooiste zou zijn met een verhaal erbij.

Als u z'n steen in uw huis heeft zitten of een huis weet waarin een steen zich bevindt graag even een berichtje. Mag in de brievenbus bij West 3-B of telefonisch doorgeven op tel. nr. 588305 of via mail naar website@fochteloo.nl

Alvast bedankt,
Roel Pronk.
Geplaatst 31 augustus 2015.


Tekst: Roel Pronk .
Foto: Roel Pronk.

ZANDBLAUWTJES.

Op de oude begraafplaats op het Zuideinde staan op dit moment duizenden zandblauwtjes in allerlei fases. Bloemen nog in de knop, bloemen volop in bloei en al uitgebloeide bloemen.

We hebben omstreeks de langste dag een gedeelte van het kerkhof met veel grassen gemaaid en afgevoerd en het gedeelte waar nu de zandblauwtjes staan, ongeveer tien bij tien meter, alleen hier en daar de koppen afgemaaid zoals o.a. van de veldzuring.

Op deze zandblauwtjes komen nu heel veel insecten en vlinders voor. Een aanrader om op een mooie zonnige dag daar een keer te gaan kijken. Lekker midden in de bloemen gaan zitten en genieten van alles wat hier rondvliegt en op de bloemen gaat zitten.

Judith Bouwma heeft onlangs een inventarisatie gedaan van de daar voorkomende vlinder soorten. Ze kwam toen tot acht soorten: Atalanta vlinder, Bont zandoogje, Citroen vlinder, Dagpauwoog, Icarus blauwtje, Klein geaderd witje, Klein koolwitje en de Kleine vos.

Roel Pronk.


Geplaatst 30 augustus 2015.

25 jaar café ’t Korhoen.

Tekst:Janny Jansen.
Foto: Janny Jansen

25 jarig Jubileum café ’t Korhoen.

Tjeerd en Jacqueline van Weperen vierden 19-20 en 21 juni het vijfentwintigjarig bestaan van hun café. Na het volgen van een horecaopleiding nam Tjeerd de zaak over van zijn ouders Jacob en Tjits van Weperen , die daarvoor 16  jaar in het café , wat toen De Hoek heette,zaten. Tjeerd veranderde de naam in ’t Korhoen.

Wat het echtpaar voor ogen had toen ze de zaak overnamen was een boterham te verdienen met een leuk dorpscafé, waarbij het ontmoeten centraal staat en leuke activiteiten worden georganiseerd. Al die jaren zijn ze steeds bezig geweest met onderhoud, uitbreiding en renovatie van het pand. Het meest recente is het realiseren van een rokersruimte achter in de zaal.

Er hebben veel plaatselijke muziekbands opgetreden, het darten is op de kaart gezet, een paar winters is er een linedance groep  geweest etc. De kaartclub is altijd actief gebleven en is nu zelfs groeiende.

Bijzondere gebeurtenissen in de afgelopen 25 jaar zijn vooral die,wanneer het café werd gebruikt als stempelpost.

Zoals een fietstocht, georganiseerd door een fietsmuseum, waarbij er bijzondere exemplaren waren te bewonderen

Of een motortocht met oude motoren, waarbij werd gerekend op 100 personen, maar dat 150 bleken te zijn. Daarbij stonden ze bijna  allemaal op het zelfde tijdstip voor de deur met een rij tot aan de Stienekamp.

En de Drentse rijwielvierdaagse , waarbij gerekend werd op lunchtijd, maar om 11.30 iedereen al was geweest . Men was nog niet toe aan de lunch en bestelde bijna alleen koffie met gebak.

Tjeerd en Jacqueline geven aan, dat je als caféhouder op alles voorbereid moet zijn, je kunnen aanpassen aan de situatie,flexibel zijn.

Daarnaast moet je goed kunnen luisteren, is geduld een schone zaak, een dikke huid soms van belang en je af en toe een beetje moet toneelspelen.

Een horecaopleiding is niet alles, Tjeerd heeft het meeste in de praktijk, het echte kroegleven moeten leren.

Sinds de opening van het dorpshuis zijn de activiteiten niet afgenomen, maar het aantal bezoekers wel. Er zijn niet zoveel stamgasten meer en de leeftijd is afgenomen, nu zo tussen de 16 en 25 jaar.

Het verenigingsleven loopt terug, is niet meer zo vanzelfsprekend, er is nu zoveel meer keuze, aanbod van grotere evenementen etc. Het ontmoeten is veranderd door o.a. de moderne media, internet,facebook, smartphone, etc.

De huidige tendens is, dat de cafés  in de kleine dorpen verdwijnen of het erg zwaar hebben. Het doel van Tjeerd en Jacqueline is het café open te houden, maar het is niet gemakkelijk.

Tjeerd heeft naast zijn baan van kroegbaas ook werk als meubelmaker, cateraar, dakdekker etc. Jacqueline is dan overdag in de kroeg en Tjeerd neemt het ´s avonds van haar over. Lange dagen, maar je hoort Tjeerd niet klagen, het is niet anders.

Er waren rond het jubileum een aantal festiviteiten in ’t Korhoen. Op de vrijdagavond DJ Frits Swijghuizen, zaterdagavond de bekende band TRAXION. Op zondag was er een pokermiddag georganiseerd. De opkomst was niet groot, maar het was wel erg gezellig.

Tjeerd, al heel veel jaren lid van de Korhoenders had ook dit jaar  namens de AC weer een mooie fietstocht uitgezet.

Het echtpaar hoopt nog vele jaren hun zaak voort te kunnen zetten met o.a.als doel, het café te behouden voor het dorp.
20 jaar de N.O.S. bezorgd.


Geplaatst 21 augustus 2015.
Tekst: G. W. - Foto: G. W.19 Augustus j.l. stopte na 20 jaar de fam. Pronk met de bezorging van de Nieuwe Ooststellingwerver.
Voor 20 jaar begonnen de kinderen van Foktje en Roel met de bezorging van reclamedrukwerk en de Nieuwe Ooststellingwerver.
Nadat de kinderen wegens studie en beroep elders zijn gaan wonen namen de ouders 7 jaar terug de bezorging over. Ze kijken met plezier op deze periode terug.
Altijd welkom, de gesprekken met de abonnees zullen gemist worden, soms de tuin bekeken of werd men bij de brievenbus opgewacht en direct de N.O.S. doorgenomen .
Bij een adres duurde het soms wel een half uur voor Roel weer verder kon naar de volgende abonnee.
Men bracht het Stellingwerfse nieuws en ging met "Fochteler nijgies" weer naar huis.
Nu na 20 jaar stoppen Roel en Foktje in de wetenschap dat de bezorging van het weekblad bij Jacqueline ten Hoor in goede handen is.

Namens Fochteloo bedankt.Nieuwe Jeu de Boulesbaan.

Geplaatst 22-06-2015.
Tekst DBF.
Met inzet van veel vrijwilligers en gesponsord door Oenema b.v. is bij dorpshuis Et Legien een nieuwe jeu de boulesbaan aangelegd. Voorzien van een goede fundering en verharding waarboven een perfecte toplaag, is een kwalitatief zeer goede baan tot stand gekomen. Binnenkort wordt de baan aangekleed met bloembakken en aan de achterzijde een heg.
Samen met de nieuw te plaatsen bar in het dorpshuis kan de jeu de boulesbaan een gezellig ontmoetingspunt worden voor het dorp.

Klootschieten.
Geplaatst 19-06-2015.
Tekst: DBF.
Op 12 juni werd er door Grietje en Marisca een klootschietwedstrijd georganiseerd. Ruim 20 personen deden mee, het weer werkte mee en gezien de positieve reacties is besloten om op zondag 16 augustus opnieuw een wedstrijd te organiseren. Het parcours ging via de Vogelrijd en halverwege was er gelegenheid voor een pauze met koffie/thee e.d.


Geplaatst 9 mei 2015.

Herdenking 70 jaar bevrijding.

Tekst:Dorpsbelang Fochteloo.
Foto's: Dorpsbelang Fochteloo.

Herdenking 70 jaar bevrijding in het Tiesingabosje.


Bij het oorlogsmonument ter nagedachtenis van Taeke Schuilenga in het Tiesingabosje vond op 2 mei j.l. de herdenking 70 jaar bevrijding van Nederland plaats.

Maarten Jeronimus heette de aanwezigen welkom namens de Vereniging Dorpsbelang Fochteloo, de beheerscommissie van Dorpshuis Et Legien en de Activiteitencommissie de Korhoenders.

Ongeveer 60 personen waaronder ook familie van T. Schuilenga waren bij de plechtigheid aanwezig Omgeving en de muzikale omlijsting van Duo van de Ploeg zorgden voor een intieme sfeer waarin de herdenking op de aanwezigen grote indruk maakte.


Otto de Vent had als onderwerp de melkstaking van 30 april 1943 die begon in Twente waar bij diverse fabrieken werd gestaakt en van daaruit oversloeg naar het platteland. Ook in Fochteloo werd meegedaan aan de melkstaking waarvan Otto een samenvatting gaf aan de hand van herinneringen van de fam. Bult.


Kees Timmerman gaf een indrukwekkend relaas over de moord op T. Schuilenga als vergelding op het doodschieten van een zoon van een NSBer.

Hierna vond de kranslegging plaats door een familielid van T. Schuilenga en Mies Meijer van Dorpsbelang Fochteloo.

Jan Oosterkamp had als onderwerp: Fochteloo in het zicht der bevrijding, de laatste oorlogsdagen in Fochteloo.

Maarten Jeronimus stond stil bij 70 jaar bevrijding, maakte duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is maar bevochten en verdedigd moet worden. De plechtigheid werd door Duo van de Ploeg afgesloten met het welbekende lied van Vera Lynn “We 'll meet again” wat door het aanwezige publiek werd meegezongen.
De beheerscommissie van Et Legien zorgde ervoor dat met een kopje koffie of thee men nog even kon napraten.

De organisatie van de herdenking ontving van de fam. Schuilenga nog enkele emails waarin ze hun waardering uitspraken over het verloop en de uitvoering van de bijeenkomst.

Ac de Korhoenders zorgde ervoor dat het monument en omgeving er netjes en verzorgd uitzagen.

De krans met de kleuren rood wit blauw werd gemaakt door Joukje Walsma.

Door op onderstaande links te klikken kunt u de teksten van Kees, Jan, Otto en Maarten nalezen.

Geplaatst 27 april 2015.

Harm en Roelof 2015.

Tekst:Janny Jansen.
Foto's: Janny Jansen.

Harm en Roelof in Et Legien.


En as dat zó mot…..

Het was genieten zaterdagavond 25 april in dorpshuis Et Legien op de Fochtel.

Harm en Roelof uit het Drentse Sleen traden op,voor velen een feest van herkenning. Voor een volle zaal brachten ze een theaterprogramma in de Drentse taal, wat voor de Stellingwarfers in het publiek geen enkel probleem was en voor de anderstaligen viel het ook heel erg mee.

Hilarische sketches werden afgewisseld met grappige en ontroerende liedjes. Humor met een serieuze ondertoon, waarbij ons meerdere malen een spiegel werd voorgehouden.Maar het was vooral heel erg veel lachen, het werkte zelfs voor het duo aanstekelijk. Het was een zeer geslaagde avond, iedereen vond het een geweldig mooi optreden.


Geplaatst 26 april 2015.

Herdenking bevrijding Fochteloo 13 april 1945.

Tekst:Janny Jansen.
Foto's: Janny Jansen

Kamp Ybenhaer 70 jaar bevrijding


Fochteloo werd 13 april bevrijd van de Duitse bezetting. Bij het monument in kamp Ybenhaer werd dit herdacht door het bestuur van Dorpsbelang en inwoners van Fochteloo.

De omgeving rondom het monument zag er verzorgd uit, een verdienste van zorgboerderij de “Geitenmeijerij”.

De christelijk muziekvereniging “Laudando”uit Appelscha leverde een mooie gepaste muzikale bijdrage aan de plechtigheid.
Maarten Jeronimus hield een toespraak en las twee gedichten voor.
Een samenvatting van deze toespraak: In de crisisjaren werd het kamp tot 1942 gebruikt voor de werkverschaffing. Daarna werd het vanaf 1 juni bevolkt door Haagse Joodse mannen die er in onvrijheid o.a. turf moesten steken en aardappels rooien. In de vroege ochtend van 3 oktober werden de mannen, onder de noemer van gezinshereniging, lopend naar Assen gedreven. Via Westerbork werden ze op transport gesteld naar de vernietigingskampen Auswitz en Sobibor, waarvan slechts enkelen terugkeerden.
Tot aan de bevrijding waren er in het kamp moeilijk opvoedbare en hongerkinderen geplaatst.
 Franse parachutisten bevochten op 12 april de brug bij Hulst en de dag daarna, op 13 april bevrijdden de Royal Canadian Dragoons Fochteloo en Oosterwolde.

Direct na de oorlog werden NSB-ers geïnterneerd in Ybenhaer en het bijgebouwde kamp Oranje. Dit was kortstondig. Nog korter was de periode dat defensie daarna gebruik maakte van de kampen, voor de training van het Friese Bataljon voor Nederlands-Indië. Wrang is het, dat daarna de kampbarakken dienden voor de opvang van de KNIL-militairen met hun gezinnen die (naar werd beloofd, tijdelijk) naar Nederland waren gerepatrieerd (1951-196?).

Er is veel geleden, veel onrecht gedaan. Op het glas van het monument zijn Jacqueline van der Waal haar woorden opgetekend:


Geef mij de moed om onrecht te onderkennen,
ook waar ‘t door eeuwen van gebruik gewettigd wordt.
De vaste wil aan onrecht nooit te wennen,
ook waar de macht, het weg te nemen schort.

Mies Meijer en Philip Wijkamp, beiden bestuurslid van Dorpsbelang, plaatsten een mooie krans, welke was gemaakt door Joukje Walsma.


“DE LAATSTE EER”
Geplaatst 21-04-2015.
Tekst: Janny Jansen.

Woensdag 15 april hield de uitvaartvereniging haar ledenvergadering in het dorpshuis van Fochteloo.
Er waren naast het voltallige bestuur enkele leden aanwezig.
De agenda liet geen verassingen zien en er was weinig nieuws te melden.
Er werd gememoreerd dat er ook in Fochteloo een oorlogsslachtoffer ligt begraven, betreffende Dhr. Hemminga, die in het zicht van de bevrijding werd neergeschoten.
Het toegevoegde agendapunt, de klokkenluiders, werd uitvoerig besproken.
De klokkenluiders en het bestuur blijven bij het besluit, dat er met de huidige constructie ven de klokkenstoel niet goed valt te luiden.
Er zijn meerdere oplossingen aangedragen en uitnodigingen voor een gesprek de deur uitgegaan, maar daar is tot op heden niet positief op gereageerd.
Het bestuur van de stichting begraafplaatsen blijkt nu zelf nieuwe klokkenluiders te hebben aangetrokken.
Het bestuur en klokkenluiders van “De laatste eer” betreuren de gang van zaken, vinden het jammer dat deze kwestie zo op de spits is gedreven.


Taartenlunch,

Geplaatst 02-04-2015.
Tekst: Janny Jansen Taartenlunch. Foto: DBF

Het was genieten op zaterdag 21 maart in het dorpshuis. Dit keer geen brood als lunch, maar zoveel taart als je maar kon eten. De groep dorpsgenoten was niet erg groot, maar het aanbod van taarten des te meer. Iedereen had heel erg zijn best gedaan.

Er werd gesmuld van hartige taarten, zoete taarten en lekkere koekjes. Het was gezellig en lekker, wat wil een mens nog meer.


.


Geplaatst 02-04-2015. Tekst: Janny Jansen. Foto: Janny Jansen.

Paasvuur in Fochteloo.


De Korhoenders van de AC hebben er weer zin in.

Na maanden van voorbereiding hebben ze een enorme paasbult kunnen realiseren op het Noordeinde. Fochteloo blijkt al enige naamsbekendheid te hebben gekregen, want de aanvragen voor het ophalen van snoeihout kwamen overal vandaan, het was veel drukker dan vorige jaren. De locatie is dan ook uitermate geschikt, voor de tweede keer op land van de Fam. van t Klooster, ingang Noordeinde nr. 17

Op zondag 5 april, eerste paasdag om 19.30 wordt de bult aangestoken. Net als vorig jaar is de band TRAXION weer van de partij en is er voldoende te eten en te drinken. Tot en met zaterdagmorgen kan er nog snoeiafval worden gebracht, maar er kan vanaf nu niet meer worden opgehaald. De afterparty is in café ’t Korhoen met medewerking van DJ DANNY.

De Korhoenders rekenen weer op een groot aantal bezoekers overal vandaan.
Geplaatst 02-04-2015. Tekst: Janny Jansen. Foto: Janny Jansen.

Darttoernooi in café ’t Korhoen.


Rico Aalbers en Ben Douwsma hadden voor hun studie Sport en Beweging een darttoernooi georganiseerd zaterdagavond 28 maart.

In een veld van 15 deelnemers werd er op vier borden gespeeld voor de eer van de sterkste. Super geconcentreerd werd geprobeerd hoge scores te gooien,dat dat niet altijd lukte , leidde wel eens tot enige frustratie.

Na een spannende strijd ging de hoofdprijs naar Jan van Rozen, tweede werd Wesley Guijtenaere en derde Kornelis Deelstra.


Geplaatst 16 maart 2015.

Vrijwilligersavond in Dorpshuis Et Legien.

Tekst:Janny Jansen.
Foto's: Janny Jansen


Vrijwilligersavond Fochteloo.

De beheerscommissie en de beheerders van dorpshuis “Et Legien”hadden alle vrijwilligers uitgenodigd voor een gezellige avond op 14 maart. Zij werden bedankt voor hun inzet bij al de werkzaamheden in en rondom het dorpshuis, zoals bardienst, schoonmaak, klussen, dorpsfeest en wat al niet meer. Naast het verwennen met lekkere hapjes en drankjes werd de avond opgevrolijkt door de Stellingwarver Kabberetgroep The Flying Stars. Een avondvullend programma met liedjes en sketches, grappig en vaak herkenbaar.Bijzonder waren de snelle wisselingen van het decor en op het toneel. Het zag er erg mooi en professioneel uit. De reacties van de aanwezigen op de cabaretgroep waren overwegend positief. Men vond het een leuk, maar wel erg lang programma, er was weinig tijd om met elkaar te praten. Al met al een mooie avond, die de vrijwilligers zeer op prijs stelden.Geplaatst 10 maart 2015.

Herrie in het hospitaal.

Tekst:Janny Jansen.
Foto's: Janny Jansen

HERRIE IN HET HOSPITAAL

Zaterdag 7 maart hield de toneelvereniging van Fochteloo“It Wurdt Him Wol”haar jaarlijkse uitvoering in het dorpshuis.

Jan Oosterkamp, vanaf de oprichting 60 jaar actief bij de vereniging, memoreerde het 70 jarig bestaan van de club in 2015.

Door omstandigheden was deze uitvoering uitgesteld, wat als voordeel had, dat er langer kon worden geoefend en iedereen dan ook aardig tekstvast was.
Uitgevoerd werd een klucht in vier bedrijven van Edward Bastiaansen in een ziekenhuisdecor met een patiëntenkamer en een dokterskamer.
In een bijna volle zaal kon men genieten van een doldwaze voorstelling.Sjaak Schellekens(Reinder Jansen) en Dirk Gommers(Alle Stoker) liggen op dezelfde kamer naast elkaar in het ziekenhuis voor min of meer dezelfde klacht. Sjaak probeert zoveel mogelijk te profiteren van de geboden zorg en is nog niet van plan het ziekenhuis te verlaten.
Zuster Cornelia(Angre Goettsch) heeft hem door en probeert hem zo snel mogelijk weg te krijgen. Dirk heeft andere problemen:neef Frits(Catrienes van Rozen) en zijn vrouw Lydia(Hennie Duin) proberen allebei op slinkse wijze zijn geld van hem af te troggelen. De patiënten worden behandeld door dokter de Laat(Jeroen Tingen), die op zijn beurt weer achter zuster Marieke(Suzanne Zuiddam) aanzit. Wanneer deze betrapt worden en Dirk bij de dokter  hulp komt vragen, bedenkt dokter de Laat een nogal ongebruikelijk plan zodat iedereen in een klap van zijn zorgen is verlost.

Patiënt Alle Stoker speelde een aardige oudere man, Reinder Jansen, de andere patiënt mocht zich uitleven op de rol van een zeurderige profiteur.
Suzanne Zuiddam zette een jonge, aardige, maar naïeve verpleegster neer met naast haar Angre Goettsch, de ervaren, een beetje norse verpleegster, maar die het wel goed bedoelde.
Catrienes van Rozen speelde een gluiperige neef , samen met zijn ietwat domme vrouw, gespeeld door Hennie Duin.
De rol van dokter was in handen van Jeroen Tingen, die daarbij al zijn charmes in de strijd gooide.De nieuwelingen Suzanne Zuiddam en Jeroen Tingen hadden een prima debuut en petje af voor Alle stoker, die vanaf januari moest invallen. Natuurlijk werd er zonodig een beroep gedaan op de souffleuse  Geertje Baron, maar over het algemeen werd er goed gespeeld.

Het stuk viel goed in de smaak van het publiek, er werd veel gelachen en men was vol lof
over de geleverde acteerprestaties.
Regisseuse, Henriëtta Damstra was zeer tevreden over het verloop van de voorstelling.
De band “UNIQUE” zorgde met Nederlandse en Engelstalige covers voor de muzikale omlijsting.
Het was een erg gezellige avond, compleet met een leuke verloting.

Jammer voor wie het moest missen, maar volgend jaar zal de club ongetwijfeld weer op de planken staan, er borrelen alweer leuke ideeën voor een nieuw stuk .Geplaatst 25 februari 2015.

Open dag Nobilis

Tekst:Janny Jansen.     Foto : Janny Jansen.

Open huis Nobilis

Het bestuur van de stichting Nobilis had alle inwoners van Fochteloo uitgenodigd voor de open dag van het centrum voor de prentkunst.

Zaterdag 14 februari van 14-17 was er in de voormalige basisschool  gelegenheid om deze bijzondere collecties te bewonderen.
Pieter Jonker onthaalde alle bezoekers hartelijk en enthousiast en gaf aan dat het hele gebouw toegankelijk was om te bezichtigen.De stichting richt  zich op grafische kunst uit de 20 en 21eeuw, met name kleine prenten.
Er lagen prachtige originele blokken,  platen en lithostenen.
Daarnaast een uitgebreide bibliotheek en recent ook werk van keramisten, waaronder oud-inwoner van Fochteloo Kees Hoogendam.

Er kwamen dik 80 bezoekers verdeeld over de middag.
Er was teveel kunst om in korte tijd goed te kunnen bekijken. Veel bezoekers gaven dan ook aan op een later tijdstip terug te willen komen.

Dat kan iedere donderdag -en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.30 uur en tijdens solo-tentoonstellingen ook op de zaterdag en zondag.
De eerste begint op12 maart met werk van graficus  Henk Wester.

Nobilis geeft aan dat er een goede samenwerking is met Fochteloo.
Het centrum wil zich ook openstellen voor toerisme en recreanten, bijvoorbeeld een arrangement voor een dagje Fochteloo en het geven van workshops.Geplaatst 13 jan. 2015.

Een bruisend begin.

Tekst:Janny Jansen.

Een bruisend begin.

In Fochteloo werd 10 januari een nieuwjaars receptie gehouden in het dorpshuis wat uitmondde in een mooi feest. Een bruisend begin van het nieuwe jaar.

Dorpsbelang en F.C. Fochteloo hadden als ieder jaar de organisatie in handen.

Het begin van de avond stond vooral in het teken van terugblikken naar het afgelopen jaar en vooruitkijken naar 2015.

Philip Wijkamp, voorzitter van Dorpsbelang kon terugkijken op een goed en duurzaam jaar met veel leuke activiteiten en initiatieven met betrekking tot zuiniger omgaan met energie, zoals het plaatsen van zonnepanelen en bewegingssensors. Voor 2015 staan er leuke activiteiten op de agenda en zal men een energiebesparende koeling aanschaffen. Anne van Rozen, voorzitter van F.C. Fochteloo, kon meer dan te tevreden zijn over de sportieve prestaties van de club. Er wordt zelfs voorzichtig gedacht ,gedroomd, aan promoveren.

Halverwege de avond liep de zaal gezellig vol en kreeg de band Square Melons uit Katlijk iedereen in een uitbundige feeststemming.

Philip Wijkamp heette de bezoekers welkom en hield een korte toespraak.Fototoestel besloot om niet mee te werken, volgende keer een betere foto.


Ies kold het jaar uut.

Zoals ieder jaar was er op oudejaarsdag een gezellige bijeenkomst in dorpshuis “Et Legien” met een oudejaarsconference van de Korhoenders. Aan de hand van sketches namen ze het hele jaar door.

Op het podium was een decor neergezet van het ijshokje van ijsclub “Eensgezindheid”.


De koek en zopie werden verzorgd door zogenaamde bestuursleden en er kwamen verschillende bezoekers hun schaatsen onderbinden en oude herinneringen aan het voorbije jaar ophalen.

Er kwamen vele activiteiten voorbij zoals de snertactie, de greppeltocht, het paasvuur,de fietstocht, met de jeugd naar speelstad Oranje,het dorpsfeest met o.a. de trekkertrek, de vleesactie en het novemberfest. Een mooi jaar waarbij het paasvuur voor velen toch wel het hoogtepunt was. Op een prima nieuwe locatie, compleet met muziek en catering trok het een recordaantal bezoekers.


Natuurlijk was er ook een stunt uitgehaald, de eerste poging was om in Madurodam de uitkijktoren(de 7) te ontvreemden. Helaas, dat feestje ging niet door, eerst was de politie te dicht in de buurt en later bleek de 7 aan een groot blok beton vast te zitten.


De tweede poging, een heel andere stunt bleek een groot succes. Alle bewoners van Fochteloo kregen zogenaamd een brief van de KPN. Het ging over de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk in de gemeente. Enkele dorpen zijn al aangesloten en men is bezig met de rest van de gemeente. Het zou voor Fochteloo betekenen dat de internetsnelheid 30 keer sneller zou worden. Wanneer 90% van de adressen in Fochteloo zou aangeven geïnteresseerd te zijn , zou het plan worden gerealiseerd. Men kon zich vrijblijvend aanmelden d.m.v een enquête op de site van Fochteloo. Wanneer je dat voor 1 januari 2015 zou doen, kreeg je gratis een iPad mini.

Het publiek in de zaal werd onrustig, rumoerig, was erg verbaasd en het bleek dat velen er waren ingetuind. Inmiddels liet de website bijna 137 aanmeldingen zien.


Er was onder de inwoners ook ongeloof en wantrouwen geweest over de brief, de KPN kreeg meerdere telefoontjes, maar konden natuurlijk niets over deze actie terugvinden. Een geweldige stunt met een leuk staartje. Dorpsbelang neemt de grote interesse serieus en onderneemt actie om de aanleg van de glasvezelverbinding uiteindelijk tot stand te brengen.Ten slotte werden een aantal personen in het zonnetje gezet. Tjeerd van Weperen, al 30 jaar lid van de Korhoenders en afscheid na 5 jaar van Jaap Meijer.


Kees Timmerman, die helaas stopt als beheerder, neergezet in een sketch,snel fietsend met altijd opgestroopte mouwen en zijn uitbundige begroeting.


En ten slotte een blijk van waardering voor dorpsverslaggever Janny Jansen.

Ter afsluiting van de middag en het oude jaar was er een spetterend mooi vuurwerk op het naastgelegen voetbalveld.