Magazine 2016.


In het Magazine vindt u artikelen over activiteiten in en rondom Fochteloo en de Knolle.
Uw artikel over een gebeurtenis in Fochteloo of de Knolle is welkom, stuur het op naar website@fochteloo.nl.


Colofon


Redactie adres:
Dorpsbelang Fochteloo
Zuideinde 26a
8428HE Fochteloo


Ook u kunt een bijdrage leveren aan dit magazine, stuur uw kopij/foto's naar.
website@fochteloo.nlDorpsbelang Fochteloo.
Geplaatst op 30-12-2016.
Tekst: GW.
Foto:GW.

Dorpsbelang najaarsledenvergadering.

In aansluiting op de ijsclub vergadering hield op 15 dec j.l. Dorpsbelang Fochteloo haar najaarsledenvergadering in dorpshuis Et Legien. Op één avond twee vergaderingen plannen is goed bevallen, het had tot gevolg dat er een goede opkomst was voor beide verenigingen en besloten is om het volgend najaar de vergaderingen weer op één avond te organiseren.

Verschillende onderwerpen werden behandelt, o.a. glasvezel stand van zaken, bemiddelingspoging klokkenluiders /stichting begraafplaats en het nieuwe huishoudelijk reglement werd door de aanwezige leden aangenomen.

De voorlopige notulen van de vergadering worden in de loop van januari op de website geplaatst.

NAAR INDEX


Jaarlijkse ledenvergadering Ijsclub Eensgezindheid.
Geplaatst op 29-12-2016.
Tekst: Janny Jansen.
Foto: Lucie Goettsch.

Ijsclub Eensgezindheid.

Donderdag 15 december werd de algemene ledenvergadering gehouden in dorpshuis “Et Legien”. De IJsclub heeft op dit moment 234 leden.

Het bestuur bestaat uit.
voorzitter: Franke van Weperen.
secretaris: Roelof Broekhuizen.
penningmeester: Wieb van der Heide.
algemeen lid: Jan van Goor.
algemeen lid: Reinder Jansen.
Jaarverslag:

19 en 20 januari 2016 hebben de kinderen toch even kunnen schaatsen.
Houtwerk van het ijsclubgebouw werd deels vernieuwd.
Een verhoging midden op de baan werd afgevlakt.
Een drainage buis van 40 meter werd vervangen.
Lampen op de ijsbaan werden vernieuwd.

Het financiële plaatje van de club ziet er goed en gezond uit.
De federatie oftewel de bond van IJsclubs viert in 2017 haar 75 jarig bestaan.
Er is een jubileumboek in de maak en er wordt een fietstocht georganiseerd langs alle ijsbanen.
In 2017 wordt er ijs- en weder dienende in Fochteloo een wedstrijd voor meisjes t/m 16 jaar gehouden.

NAAR INDEX

Sinterklaas bezocht Fochteloo
Geplaatst op 29-11-2016.
Tekst op rijm: Janny Jansen.
Foto's Janny Jansen.

Sinterklaasfeest in Fochteloo.


Zaterdag 26 november kwam Sinterklaas in Fochteloo op bezoek
met onder zijn arm het grote Sinterklaasboek.
En natuurlijk waren er ook zwarte pieten bij
en die waren zoals altijd o zo blij.
Ze strooiden met snoep en pepernoten
waar klein en groot erg van genoten.
De kinderen zongen mooie sinterklaasliedjes
en dansten met de zwarte pietjes.
Sinterklaas had over ieder kind wel iets te vertellen of te vragen
en moest er soms flink over doorzagen.
Alle kinderen werden met een mooi cadeau verwend
van de goede Sint, die iedereen wel kent.
En toen moest Sinterklaas er weer vandoor.
Maar wees gerust, hij komt volgend jaar weer hoor?!NAAR INDEX


Eerste cursus Aed succes.
Geplaatst op 13-11-2016.
Tekst: Joke Wiersma.

Aed cursus.

Reanimatie en AED instructie avond.

Op donderdag 10 november is er een instructie avond gegeven voor vrijwilligers van het dorphuis en Fc Fochteloo om in geval van nood te kunnen reanimeren met behulp van de AED bij volwassen en kinderen. Het blijkt dat reanimatie met behulp van de AED de overlevingskans aanzienlijk vergroot.

Onder deskundige leiding van Monique Hofstra kregen de cursisten instructies volgens de laatste richtlijnen hoe te handelen als iemand onwel wordt, werd er geoefend hoe te reanimeren en hoe leg je iemand in een stabiele zijligging.

Na deze leerzame avond kregen de cursisten instructie boek om alles nog eens na te lezen en een certificaat van de Nederlandse reanimatie raad waarmee ze 2 jaar bevoegd zijn te reanimeren. Daarnaast is elk jaar een herhaling instructie nodig om bekwaam te blijven.

Het is het doel om nog een middag of avond te organiseren zodat meer belangstellenden de mogelijkheid krijgen deze instructie te volgen.

Joke Wiersma.


NAAR INDEXZitbank aan fietspad Vogelrijd richting Aardappel kweekbedrijf Jansen vernieuwd.

Geplaatst op 09-11-2016.
Tekst: GW.
Foto's: Roel Pronk.


Zitbank vernieuwd.

Onlangs is door Natuurmonumenten aan het fietspad Vogelrijd naar het Kleine Veen een nieuwe zitbank geplaatst. Dit is op een geliefd plekje met uitzicht over een ven. De bank nodigt uit om tot rust te komen en van het uitzicht te genieten.


NAAR INDEX
  • Foto: Roel Pronk.

  • Foto: Roel Pronk.

  • Foto: Roel Pronk..


Fietspad Kleine Singel - Fochtelooërveenweg wordt opgeknapt.
Geplaatst op 03-10-2016.
Tekst: Roel Pronk.

Fietspad Kleine Singel - Fochtelooërveenweg wordt opgeknapt.

Onlangs kreeg ik een telefoontje van een ambtenaar van het gemeentehuis met de mededeling dat het fietspad vanaf Otto de Vent Zuideinde 45) richting de Fochteloerveenweg wordt opgeknapt.

Het fietspad wordt nu in beton uitgevoerd.

De planning is: begin van het werk in week 40; einde werkzaamheden week 44. De aannemer is “De Samenwerking” te Elsloo.

Namens dorpsbelang Fochteloo

Roel Pronk.

NAAR INDEX

Restauratie zerken oude kerkhof.
Geplaatst op 03-10-2016.
Tekst: Roel Pronk.
Foto's: GW.

Oude begraafplaats Fochteloo.

De Stichting Begraafplaatsen is van plan om de oude zerken, die nog op het oude gedeelte staan en liggen, dit najaar nog te restaureren. De planning is dat dit voor 1 november 2016 uitgevoerd zal zijn.

De namen en soms prachtige teksten zijn op veel zerken bijna niet meer te lezen. Het is ongeveer 15 jaar geleden dat de letters voor het laatst geverfd zijn door Meine en Hennie Duin. Afgelopen dinsdag 27 september is Gerdo Heite begonnen met de restauratie. Het ziet er al heel anders uit. De teksten op een aantal zerken zijn weer goed leesbaar.

In samenwerking met Plaatselijk Belang Fochteloo en Stichting Begraafplaatsen zal er binnenkort een informatiepaneel op de oude begraafplaats geplaatst worden. Op het paneel zal in beknopte vorm informatie over het dorp Fochteloo en de Stichting komen te staan. Er staat wel een verwijzing naar Dorpsbelang Fochteloo en naar de Stichting Begraafplaatsen op voor het verkrijgen van meer informatie. Je kunt immers maar een beperk hoeveelheid tekst op z'n bord kwijt. Afmeting van het paneel wordt: 70 cm x 50 cm. Iets in de geest van de panelen zoals die op De Knolle, Rijweg en Klasingaweg staan.


De eerste van de drie graftrommels op het nieuwe gedeelte is weer terug op zijn plek. De trommel ziet er weer als nieuw uit. Hij staat op een graf aan het eerste pad links na de boog in de beukenhaag. Aan de restauratie van de andere twee trommels wordt de laatste hand gelegd door een echtpaar uit Veenhuizen die als hobby hebben graftrommels restaureren. Ze hebben daar sinds kort zelfs een graftrommel museum.

Afgelopen voorjaar zijn met behulp van een drone foto's gemaakt van zowel de oude als nieuwe begraafplaats. Een afdruk van een van de foto's hangt op het informatie bord links op het nieuwe gedeelte.

Als Stichting zijn we van plan om de onthulling van het paneel niet onopgemerkt aan het dorp Fochteloo voorbij te laten gaan. Nadere informatie volgt binnenkort.

Namens de Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde Fochteloo,

Roel Pronk.


NAAR INDEX

Onderhoud ijsbaan.

Geplaatst op 29-10-2016.
Tekst: GW.
Foto's: Lucy Goettsch.

Ijsbaan onderhoud.

Onlangs is door een groepje vrijwilligers onderhoud gepleegd aan de ijsbaan.

Zomers wordt de ijsbaan verhuurd om vee te laten grazen, het voorste stuk bleef echter te nat voor het vee. De drainage was verstopt en doorspoelen ging niet meer.

Vrijwilligers ondersteund door medewerkers van de Geitenmeijerij hebben de drainage vervangen.

De verlichting is ook onderhanden genomen, alle lampen zijn vervangen. Een hoogwerker van schilders bedrijf Dijkstra gekoppeld aan een tractor van Riedstra zorgden ervoor dat het karwei goed te doen was.

Koning winter kan komen de ijsbaan is er klaar voor.Dorpsfeest Fochteloo 2016.
Geplaatst op 03-10-2016.
Tekst: Janny Jansen.
Foto's: Janny Jansen.
Een gecombineerd tekst en foto verslag van het Dorpsfeest 2016 in Fochteloo. Teveel of te weinig foto's, verbeteringen ? Laat het even weten, stuur je reactie naar website@fochteloo.nl.

Dorpsfeest Fochteloo 9 -10 - 11 september 2016.

Eindelijk was het dan zover, na maanden van voorbereiding door een groep Fochteloöers kon het dorpsfeest beginnen. Bijna het hele dorp was versierd met kunstwerken en vlaggetjes. De weersvoorspelling was goed, droog,zonnig en warm, kortom zoals een zomer eigenlijk hoort te zijn, toch?

Vrijdagmiddag werd de trekkerbehendigheid wedstrijd gehouden, een oude traditie, maar wel in een nieuw jasje gestoken. De zes man tellende werkgroep onder leiding van Alle Stoker had een nieuwe opzet bedacht, die goed uitpakte.

Er waren drie nieuwe onderdelen met drie verschillende constructies die bij de verschillende onderdelen aan de tractor moesten worden gehaakt. Er werd op drie velden gewerkt waardoor er geen wachttijden waren en interessanter voor het publiek. De 11 chauffeurs, tien mannen en 1 vrouw, waren allemaal fanatiek en super geconcentreerd. Dat moest ook wel, omdat de opdrachten zeker niet gemakkelijk waren.

Catering in goede handen bij Joke en Nelleke, nog net zichtbaar l. onder.

Op het eerste veld moest er met een aan de tractor aangehaakte balk een bal zig zag om pionnen worden gerold. Dit leek gemakkelijk, maar was best lastig, het vereiste wel enige stuurmanskunst.Op het tweede veld moest er met de tractor om de beurt vier jerrycans aan het handvat worden opgetild en ergens anders op een tegel worden geplaatst. Een precisie werkje, waarbij net als bij de andere twee opdrachten ook de tijd werd geklokt.

Als laatste moest men een bal m.b.v een aangehaakte ring op een buis plaatsen en weer mee terug nemen. Rustig blijven was daarbij een voorwaarde voor het slagen van de opdracht. Het publiek kon de verrichtingen van dichtbij meemaken en de deelnemers aanmoedigen. Na een spannende strijd kwam Michiel van Harten als winnaar uit de bus, tweede werd Wilco Eggenkamp en Ronnie Dokter werd derde. De eerst drie gingen met een beker naar huis en alle deelnemers kregen een bijzonder mooi vaandel. Zowel het publiek als de organisatie vonden het een meer dan geslaagde middag.Er was een grote feesttent op het parkeerterrein van het dorpshuis geplaatst, waar vrijdagavond het feest werd voortgezet met een pubquiz en aansluitend muziek van ” Kleintje Diep Triest”, 1 zanger en 2 zangeressen met een muziekband.

Er hadden zich 19 teams van 4-5 personen aangemeld, een geweldig opkomst en de zaal was dan ook goed bezet. Er was door de organisatie gevraagd of ieder team zich wilde onderscheiden in kleding, waarbij de captain duidelijk herkenbaar zou zijn. Er was goed gehoor aan gegeven, de zaal liet een bont gezelschap van deelnemende teams zien.

Theo Driesen van de band was gevraagd de quiz te leiden. De vragen gingen voor ongeveer 20% over Fochteloo, gemaakt door Maarten Jeronimus en de overige over sport entertainment, het koningshuis etc. Deze vragen werden als erg moeilijk ervaren, waardoor er veel moest worden gegokt. Er werden in de zaal drie rondes van 10 vragen gehouden, waarvan de beste vijf teams met drie personen op het podium verder mochten strijden.


Uit de vijf teams kwamen uiteindelijk twee finalisten naar voren,waarvan de captains het tegen elkaar mochten opnemen. Dit waren Henk Wieland van team Neon en Jan van Rozen, team Single 2. Na twee keer 10 vragen kwam Henk Wieland als winnaar uit de bus.. Het was een geweldig goed begin van de avond voor zowel jong als oud(er).

De overgang naar de muziek moest even wennen, maar de zanger en de twee zangeressen kregen de stemming er wel in. Ze zongen nummers van bekende artiesten, waarbij de dames zich steeds omkleden in de stijl van de betreffende artiest. Het tempo van de muziek werd steeds verder opgevoerd, waardoor niet iedereen het tot het einde kon volhouden, maar intussen werd de zaal weer opgevuld met jongeren uit de nabije omgeving. Het was een geslaagde avond en een laat leuk feestje.

Jammer was, dat de volgende morgen bleek dat de versierde boog bij de ingang van het dorp op Noordeinde en de lampen van de stropop op het West waren vernield.

Zaterdagmorgen stond in het teken van de kunstwerken in het dorp, men was afgeweken van de traditie van de versierde wagens, had besloten het over een andere boeg te gooien, namelijk per buurt een kunstwerk met bijbehorende versierde voortuinen. Met als thema Fochteloo in het nieuws. 11 buurten hadden zich opgegeven, die stuk voor stuk maanden bezig zijn geweest de kunstwerken te realiseren . Het resultaat was er ook naar.

Op het Zuideinde had men als thema circa 100 jaar verharde weg en ongeveer100 jaar dorpsbelang. Bij het begin stond een tafereel van paard en versierde wagen met een levensecht paar op de bok en verder had iedereen van de buurt een afbeelding van een dorpsfeest of nieuwsfeit voor het huis staan.


Daarna kwam Sportstad Fochteloo, een buurt met veel deelnemers die dan ook flink hadden uitgepakt. In iedere tuin stond een sport uitgebeeld, van zwemmen tot survival, wat natuurlijk was gerelateerd aan de sportieve dames Alinda en Tjerkje ten Hoor.

Tegenover het dorpshuis stond een sketch over de op handen zijnde glasvezel, zou het er nog komen binnenkort?

Bij de familie Dokter was een Luchthaven BV Fochteloo nagebouwd, compleet met een echt vliegtuig. Tevoren was er melding gemaakt op facebook over de geplande rondvluchten boven Fochteloo, waarop een reactie kwam van Natuurmonumenten en de Fuma, die over de vergunningen gaat. Zij gingen niet akkoord met het vliegen boven het kwetsbare natuurgebied Dit was ook niet echt de bedoeling, er was zelfs een actiegroep bedacht die het tegen wilde houden. Er waren ook flyers rondgebracht in Fochteloo, waarmee je een gratis rondvlucht kon winnen. Er hadden zich daadwerkelijk een paar mensen opgegeven, maar helaas, een geslaagde grap.

Op de Vogelrijd was de entree van The Island , een survival tv programma, waar Monique Rozemeijer, bewoner van de Vogelrijd aan heeft deelgenomen en was de hele buurt verder versierd met afbeeldingen van wilde planten en dieren.


Verderop het thema Muggenprik , waar werd gedoeld op de overlast van muggen na het aanleggen van het randgebied van het Fochteloöerveen,

Een hunebed in de berm refereerde aan een nieuwsbericht in de krant met als kop Een Stukje Drente in Friesland over Sietse Derks die zelf een hunebed in zijn tuin had gemaakt.


De buurt rondom de ijsbaan zocht het dichtbij huis, Honderd jaar IJsclub 2012, een oude foto was afgebeeld op doek van 3 bij 4 meter en geplaatst op de ijsbaan. De buurtjes hadden hun tuin opgeleukt met een winters tafereeltje.Wild West Rijweg had een aantal bijzondere in Fochteloo voorkomende dieren geschilderd en in een schilderij gevangen met als link Natuurmonumenten. Iedere deelnemer op de buurt had zijn eigen artistieke bijdrage geleverd, onvermoede talenten dus.Verder op het Noordeinde nogmaals Glasvezel in Fochteloo met tuinen vol apparatuur en een doorgetrokken, zichtbare zogenaamde glasvezelkabel.


Ten slotte het onderwerp Nobilis met het prentkunst archief in de voormalige school achter het dorpshuis. Iedere deelnemer op de buurt mocht zelf een prent uitzoeken en de gemaakte foto’s waren op doek gezet en in een frame van takken vóór op het erf geplaatst, natuurlijk met toestemming van Pieter Jonker van het archief en de betreffende kunstenaar .


Naast de kunstwerken waren de ingangen van het dorp versierd, Noord en Zuid met een mooie boog en het West met een pop van strobalen die ‘s avonds werd verlicht met sterke flikkerende lampen.

Foto: Hennie Duin.     Boog De Knolle.

Boog Zuideinde.
Foto: Jan van Goor.

De kunstwerken trokken veel bekijks, van de Fochteloöers zelf, maar zeker ook mensen uit omliggende dorpen en toeristen. Met verlichting ’s avonds gaven de kunstwerken een nog mooier en sfeervoller beeld dan overdag. Er was dit keer geen vakjury, alleen een publieksjury. Uit de uitslag bleek, dat men niet alleen maar op zijn eigen buurt had gestemd.


1e prijs: Sportstad Fochteloo.
2e prijs: Luchthaven B.V. Fochteloo.
3e prijs: The Island.

Zaterdagmiddag werd er een zeskamp gehouden voor boven de 12 jaar en er waren activiteiten voor de kleine kinderen. Een werkgroep onder leiding van Petra van Rozen hadden samen met buurtcoach Nanne Dillingh van Scala wedstrijdonderdelen bedacht. Er hadden zich 7 teams opgegeven, 1 te weinig, maar de bereidheid om uit de 7 een samengestelde 8e team samen te stellen was zo gepiept.

De onderdelen waren verrassend, niet eerder gezien en erg spannend: Bumpervoetbal, waarbij de spelers in een plastic bal moesten lopen en op het doel schieten, dat viel niet mee, het was erg warm en men kon bijna niets zien door het plastic.

Levend sjoelen, een grote opblaasbare sjoelbak, met zwembanden als schijven, wat een nat maar verkoelend onderdeel was en erg leuk.

Boogschieten op grote schietschijven, van kleine afstand maar zeker niet makkelijk als je het nooit hebt gedaan.

Tobbedans, een opblaasbaar survival toren, waarbij het om behendigheid en snelheid ging en waarbij je het zeker niet droog kon houden.

Een memory game, voorwerpen onder pionnen in het veld, die binnen een bepaalde tijd gehaald moesten worden, wat vooral veel schreeuwwerk gaf vanaf de zijlijn.

Het blote billenspel, waarbij twee spelers met twee benen in 1 pijp in een grote plastic broek met sponsen op het achterwerk het water er moesten uitdrukken dat vervolgens werd opgevangen door hun medespelers en via een gladde zeepbaan in emmers moest worden geleegd. Het was erg grappig om te zien , de deelnemers zelf waren te gefocust om dat zelf zo te ervaren. Iedereen was fanatiek, wilde bij ieder onderdeel winnen.

Helaas kan er maar een de beste zijn en dat was uiteindelijk team Goettsch, bestaande uit de familieleden Martine, Gerwin, Johan, Arjan en Silke.

Tweede werd De Helden, het samengestelde team met Jeroen Tingen, Albert Broersen, Gerard Dokter, Joke Heelstra en Lova van Burgstede.

De derde prijs ging naar de Snuiten en Puppies, het team van Fiona Goettsch, Hilco Venema, Raymond Mesken en Sanne en Annick Bruining.

Er was voor de kleine kinderen ook een wedstrijdje georganiseerd, maar zij hadden alleen belangstelling voor de waterbanen, waarin ze in de pauzes op mochten spelen en gezien het warme weer was dat de beste optie.

Daarnaast konden de kinderen zich laten schminken en luisteren naar een spannend verhaal verteld door Nel Raaphorst, waarbij de opkomst verrassend groot was, alsof de kinderen uit een grote hoed waren getoverd.

Een domper aan het eind van de spelmiddag was, dat een deelnemer tijdens de bumpervoetbal onwel was geworden, door de hitte bevangen. Hij werd voor de zekerheid met ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar kon ’s avonds gelukkig weer meedoen met het feestvieren.


Bumper voetbal.

Boogschieten.

Waterglijbaan. Dat is pas leuk.
Gezellig zo'n dorpsfeest.

De avond begon met de DJ Straight Ace, de bekende in Fochteloo wonende Jorn Drent, die inmiddels goed aan de weg timmert. Hij gaf een stampende warming up voor de latere band Super Sundays. Deze feestband haalde alles uit de kast om het met name jongere publiek mee te krijgen, wat even tijd kostte, maar toen ging het goed los. Het werd dik feest en er deden zich geen ongeregeldheden voor, super.

Gevraagd foto's van het optreden zaterdagavond.
Stuur ze naar website@fochteloo.nl.
De mooiste komen op de site.

Zondag, de laatste dag van het dorpsfeest was de tent vanaf 14 uur open. Veel Fochteloöers kwamen om gezellig na te kletsen. Jelke Nijboer, oud inwoner van Fochteloo, was gevraagd de prijsuitreiking van de verschillende activiteiten te leiden. Alle Stoker keek terug op een geslaagd, vernieuwde trekkerbehendigheid wedstrijd, Petra van Rozen kon terugkijken op een super leuke zeskamp en gaf aan dat het incident gelukkig een goede afloop had. Kees Timmerman, coördinator van de Buurtkunstwerken, was meer dan tevreden over de inbreng van de buurten in Fochteloo.


Jacob Douwe Dokter trok een winnaar voor de gratis rondvlucht, met als alternatieve prijs een drone, zodat er toch nog een rondvlucht gemaakt kon worden.

Willem Goettsch, voorzitter van de werkgroep Dorpsfeest Fochteloo gaf aan dat o.a deze feesten zo belangrijk zijn voor de leefbaarheid van het dorp, men leert elkaar beter kennen, vergroot de saamhorigheid en het was bovenal erg leuk en gezellig.

Gevraagd foto's van de zondagmiddag in de feesttent.
Stuur ze naar website@fochteloo.nl
De mooiste komen op de site.


Ten slotte Maarten Jeronimus, voorzitter van Dorpsbelang Fochteloo die kon terugblikken op geweldig mooi dorpsfeest De grote groep vrijwilligers, die zich op allerlei terreinen hadden ingezet om dit feest te doen slagen werden bedankt. Hij benoemde het grote succes van de pubquiz, wat zeker voor herhaling maar ook voor enige verbetering vatbaar is.

De nieuw ingestelde wisselbeker ging naar het winnende team van de quiz, een volgende dorpsfeest mogelijk naar een ander onderdeel. Het slotstuk was de altijd heerlijke en gezellige BBQ.

Jaarlijkse fietstocht AC de Korhoenders.
Geplaatst 04-06-2016
Tekst: Janny Jansen.

Fietstocht AC De Korhoenders Fochteloo

Zondag 29 mei werd de jaarlijkse fietstocht gehouden. Een dikke dertig deelnemers stonden al vroeg aan de start bij café ‘t Korhoen. Men kon kiezen uit een afstand van 30 of 60 km. Vijf deelnemers fietsten de 60 km en voor elf uur waren alle deelnemers vertrokken.

Ieder jaar is het weer een verrassing waar de tocht naar toe zal gaan. Je denkt goed bekend te zijn in de omgeving van Fochteloo, maar iedere keer kom je op plekken waar je nooit bent geweest. Een knap staaltje van Tjeerd van Weperen, de kroegbaas van het café ’t Korhoen, die zoals ieder jaar de route uitstippelt.

De 30 km route ging door Ravenswoud richting Hooghalen en Dwingeloo en over Hoogersmilde terug naar Appelscha en Fochteloo De 60 km ging na Dwingeloo verder richting Geeuwenbrug en Diever en vandaar terug naar Appelscha en Fochteloo. Iedereen vond het een ontzettend mooie tocht met een gezellige onderbreking bij de stempelposten in café Oranjestein in Oranje en eterij ’t nieuwscafé in Diever. Het weer werkte ook goed mee. een lekker zonnetje, een beetje wind, maar goed te doen.

Halverwege de middag was iedereen weer terug op de basis en kreeg als beloning voor de sportieve prestatie een mooie medaille. De fietstocht blijkt een mooie traditie, zeker de moeite waard in ere te houden.

NAAR INDEX

Tentfeest en trekkertrek.
Geplaatst 25-05-2016
Tekst: Janny Jansen.
Foto's: Marloes van't Klooster.

Tentfeest en Trekkertrek in Fochteloo.

13-14 en 15 mei was het tijdens de Pinksteren groot feest in Fochteloo. De organisatie was voor de tweede keer op rij in handen van een vriendengroep uit Fochteloo, bestaande uit acht man met Remco Aalbers als voorzitter. Daarnaast werden ze bijgestaan door zo’n twaalf helpers.

De inrichting van het terrein op het West was aangepast i.v.m. de veiligheid, de ingang van de tractoren waren nu gescheiden van de andere bezoekers. Vrijdagavond begon het feestvieren met de muziekband The Heino’s, een feestband uit de Achterhoek die boerenrock, covers maar ook eigen nummers brachten. De eerste 200 bezoekers mochten gratis naar binnen, er waren totaal 300 bezoekers. Er was een goede sfeer, erg gezellig met veel bekenden uit de regio.

Zaterdag stond in het teken van de Trekkertrek, een wedstrijd met tractoren die in verschillende gewichtsklassen een speciale wagen zover mogelijk moesten verslepen. 170 tractoren waren van de partij, komende uit Fochteloo en wijde omgeving, zelfs Callantsoog was vertegenwoordigd. Om 9 uur werd het startsein gegeven, een strijd om de eer en de beker in de standaardklasse, de sport, hobbysport, supersport en de vrouwenklasse. Er kwamen zo’n 500 bezoekers op af, die vanuit de open tent het spektakel konden volgen.

Het bleef niet de hele dag droog, maar dat was wel gunstig i.v.m. het opstuivende zand. Er waren geen winnaars uit Fochteloo, wel een derde prijs voor Anne van Elp in de vrouwenklasse, een goede bekende van de vriendengroep.

Zaterdagavond was feestband De Corona’s ingehuurd, die naast goede muziek altijd een goede interactie met het publiek heeft. De feestgangers konden midden in de zaal op een verhoging in contact met de frontman verzoeknummers aanvragen, waar dan ook veel gebruik van werd gemaakt. De tent begon tegen tienen pas echt vol te lopen, maar toen werd het dan ook dik feest Zo’n 700 feestvierders lieten zich opzwepen door de enthousiaste bandleden.

Maandag was een extra vrije (Pinkerster) dag , zodat de zondagavond dag alsnog werd meegenomen voor een afterparty met de DJ’s Danny en Ugh. Tot slot werd het nog een leuk feestje . De organisatie was erg tevreden over het weekend, gaan het komende jaar weer met vol enthousiasme aan de slag voor de derde editie.Filmpje Koningin Beatrix bezoekt Fochteloo.
Geplaatst 23-05-2016.
Op 12 juni 1996 bezocht de toenmalige koningin Beatrix de leliebollenkwekerij van Jacob Douwe Dokter. In de belangstelling stond de grotendeels in eigen beheer ontwikkelde bollen wasmachine. Voor veel inwoners van Fochteloo een kans om de koningin van dichtbij te zien. Destijds is in opdracht van J.D. Dokter een video vervaardigd, Dorpsbelang Fochteloo kreeg de mogelijkheid om er een digitale kopie van te maken en op de website te plaatsen.
NAAR INDEX

Tegels vervangen rondom het dorshuis.
Geplaatst 29-04-2016.
Tekst en foto's : Janny Jansen.

Stroffelstienen in Fochteloo verleden tijd.

Het kon zo niet langer, de betegeling rondom het dorpshuis lag er belabberd bij. De stoeptegels, een mengelmoesje, waren in de loop van de tijd verschoven, waardoor de begaanbaarheid verslechterde en het onkruid moeilijk was te bedwingen.

Tijd voor actie.

De beheerscommissie en FC Fochteloo sloegen de handen ineen om de klus te klaren. Na een oproep melden zich al snel 30 enthousiaste vrijwilligers uit beide groepen. Gedurende twee weken waren ze in wisselende samenstelling iedere avond bezig met de herbestrating.

Uit eigen middelen werd zo’n 500 vierkante meter voorzien van nieuwere, grotere siertegels en de ingang, het voet- en fietspad, werd een paar tegels breder gemaakt. De vrijgekomen tegels worden hergebruikt voor een betegeling naast en rondom het voetbalveld.

I.v.m een aantal gepande activiteiten was de deadline spannend, maar afgelopen zaterdag kon de klus op tijd worden afgerond. De vrijwilligers waren moe maar zeer tevreden met het resultaat. En terecht, het ziet er prachtig uit, een goede update van het dorpshuis en geen “gestroffel" meer.


Afscheidsronde bakker Anne van de Veen.

Afscheidsronde bakker Anne van de Veen.

Anne van de Veen is vele jaren bakker in Fochteloo geweest.

Vooral zijn kokoskransen en suikerbrood vielen in de wijde omgeving in de smaak.(Inderdaad nooit weer zo lekker gegeten.) Vanuit de bakkerij aan het zuideinde in Fochteloo werd meerdere keren per week met de bestelbus een bezorgroute gereden in Fochteloo en omgeving.

In de zomervakantie werd de bus omgebouwd tot camper en voorzien van een keukenblok en bed. Op 2 maart 1991 werd de bakkerij gesloten en ging Anne met pensioen.

Van zijn afscheids ronde werd een filmpje gemaakt door Lammert Veen en beschikbaar gesteld door Sietse Veen.

NAAR INDEX

Paasvuur Fochteloo.
Tekst: Janny Jansen,

Pasen in Fochteloo, vuur en aarde.

Zondag ,1e Paasdag was het eindelijk zover,de enorme bult op land van Peter van ’t Klooster, mocht in de hens. De Korhoenders waren weken bezig geweest met de voorbereiding, het meeste snoeihout werd uit de omgeving van Fochteloo gehaald, daarnaast werd er ook veel gebracht. Het land was alleen begaanbaar voor tractoren en niet voor personenauto’s waardoor er bij de weg ook een behoorlijke bult ontstond, die later werd doorgeschoven naar de andere.

Voor het massaal toegestroomde publiek was er een alternatieve route, prima te doen tot aan de bult. Daar was het erg modderig en je evenwicht bewaren viel nog niet mee, het was vooral zwaar voor de kinderen, die vaak vielen en hun laarsjes kwijtraakten. Het mocht de pret niet drukken, zo’n enorm groot vuur blijft spectaculair.


Het was een mooi feest, compleet met catering en muziek, die werd verzorgd door de DJ’s Frits en Danny.

Halverwege de avond was er iemand onwel geworden, waarna er hulp werd ingeroepen. De ambulance arriveerde, maar kwam in de sloot terecht. Gelukkig viel het met de patiënt erg mee. De ambulance werd met behulp van een tractor weer op de weg gezet.

Om half een werd het feest op het land afgesloten, maar ging het nog een paar uurtjes door in café het Korhoen. Het was volle bak en DJ Danny hield het feest goed aan de gang. De organisatie was moe, maar tevreden en kijkt uit naar de volgende keer. Alleen dan graag met beter weer. NAAR INDEX

Alinda ten Hoor survivalkampioen.

Alinda ten Hoor Nederlands kampioen survival.

Afgelopen zondag 13 maart is onze plaatsgenote Alinda ten Hoor Nederlands kampioen geworden op de 11 km lange survivalrun in Kootstertille. Ze finishte met ruim 8 minuten voorsprong op de nummer twee. Een vertegenwoordiger van Dorpsbelang Fochteloo feliciteerde Alinda namens het dorp en overhandigde haar een cadeaubon en een boeket bloemen.
NAAR INDEX

Vrijwilligersavond Fochteloo.
Tekst: Janny Jansen,

Smullen op de vrijwilligersavond van Fochteloo.

Alle vrijwilligers van het afgelopen jaar waren uitgenodigd voor een gezellige avond op 12 maart in dorpshuis Et Legien. Zij hebben zich ingezet voor de bardienst, schoonmaak binnen en buiten, bouwklussen en administratieve ondersteuning etc. Een woord en een gebaar van dank van dorpsbelang, beheerders en de beheerscommissie van Fochteloo.

Geen muziek en hapjes dit keer, maar een uitgebreid chinees buffet. Ongeveer 65 vrijwilligers waren op de uitnodiging in gegaan en smulden met elkaar van dit heerlijke buffet.

Ondertussen werden er fotobeelden en filmpjes vertoond, bijeen gebracht door verschillende dorpsbewoners en bewerkt tot een mooie presentatie, gemaakt door bestuurslid dorpsbelang Gerard van Ingen. Willem Goetssch, een van de beheerders van het dorpshuis, blikte terug op de werkzaamheden van het afgelopen jaar en gaf aan dat er weer een aantal klussen op stapel staan, zoals het vernieuwen van het terras voor het voetbalveld en het schilderen van het toneel.
Helaas moest er afscheid worden genomen van twee beheerders. Meine Duin, een van de leden van de beheerscommissie, jarenlang een stuwende kracht voor het dorpshuis, gaf aan dit niet meer te kunnen combineren met zijn eigen bedrijf en wilde bovendien graag iemand anders de kans geven. Jacqeline Derks , zowel beheerder als lid van de beheerscommissie, functioneerde als een duizendpoot. Zij gaat haar ambitie nu elders waarmaken.

Evert Blauw en Henk Ploeg zijn bereid gevonden hen te vervangen in de beheerscommissie. In een volgende vergadering zal dit verder worden besproken.

Ondanks het feit dat menigeen geen pap meer kon zeggen na het buffet, werd er nog lang gezellig nagetafeld door de vrijwilligers.

NAAR INDEX

Greppeltocht .
Tekst en foto's Janny Jansen.

Greppeltocht 20 februari 2016.

Dat wil je niet missen, spanning en sensatie. Dwars door bossen en weilanden rennen en als het moet een duik in de sloot.

12 teams met 5-6 deelnemers werden geblinddoekt naar een plek in de omgeving van Fochteloo en Ravenswoud gebracht en moesten de weg terug vinden zonder gezien te worden door de spotters, leden van AC de Korhoenders. Ze trotseerden het gure weer, maar vooral de spotters hadden het erg koud door het stilzitten in de auto met open raam om de deelnemers zo goed mogelijk te kunnen zien. Wanneer een team werd gespot, kregen ze een kwartier straftijd. De laatste groep kwam kort na twaalven binnen in café het Korhoen.

Het team van Nico v/d Gun, Mesken Unlimited werd als winnaar uitgeroepen. Zij gingen er met de hoofdprijs vandoor,gebak en barmuntjes. In het café was het erg gezellig, maar de meeste deelnemers kozen voor een warme douche en droge kleren. ’t Smaakt wel naar meer, volgend jaar weer.


Filmpje Hendrik Kiers als klokkenluider.

Hendrik Kiers als klokkenluider.

Onlangs is Doprpsbelang Fochteloo in het bezit gekomen van enkele filmopnamen over Fochteloo. Niet alle zijn geschikt om op internet te plaatsen i.v.m. privacy. De opname van het luiden van de klok door Hendrik Kiers willen we u niet onthouden, toch een uniek document. Wij zijn Sietse Veen zeer erkentelijk voor het ter beschikking stellen van dit filmpje.

NAAR INDEX

Krantenartikel Fochteloo 10 jaar geleden.
Geplaatst: 8 februari.
In de Groene Amsterdammer verscheen 10 jaar geleden een artikel over Fochteloo, geschreven door Margreet Fogteloo . Zie hoeveel er veranderd is in 10 jaar. Naar artikel.
NAAR INDEX

Gestolen Aed teruggevonden.
Geplaatst: 3 februari.
Tekst: gwvi

Aed dankzij oplettende buurtbewoners weer teruggevonden.

De vorige week gestolen AED bij het dorpshuis is weer terug.

Buurtbewoners aan de Bovensteegde in Appelscha deden bij de politie melding over een met een ketting vastgelegde aanhangwagen zonder kentekenplaat. De gealarmeerde agenten hebben de aanhangwagen geopend en troffen onder meer 2 AED,s aan. Een was waarschijnlijk afkomstig uit Smilde de andere was identiek aan die uit Fochteloo. Na onderzoek en vergelijken van het serienummer kon de AED bij het bureau in Oosterwolde afgehaald worden. De AED is teruggeplaatst in de bestaande kast.

Snelle beschikbaarheid van de defibrillator is een eerste vereiste, geen gedoe met sloten e.d. De kast zal voorzien worden van camerabewaking wat hopelijk de kans op diefstal verkleind. Camerabewaking is vrij effectief, de AED bij het Rabo kantoor aan de Stationsstraat in Oosterwolde is al 2,5 jaar zonder problemen beschikbaar in een vrij toegankelijke kast.

Melden van verdachte omstandigheden kan soms zeer snel succes opleveren.

De wijkagent voor Fochteloo is Dhr. G. Bos
Email:geert.bos@politie.nl

NAAR INDEX
Inloopochtend bestuur DBF.
Geplaatst: 30 januari.
Tekst: gwvi

Eerste inloopochtend bestuur DBF.

In de ochtend van 30 januari hield het bestuur van Dorpsbelang Fochteloo een eerste inloopochtend in Et Legien. Hiervoor werden de leden per email uitgenodigd, mensen waar geen emailadres van bekend was werden zoveel mogelijk per flyer uitgenodigd. De inloopochtend is ter vervanging van de nieuwjaarsreceptie waar weinig tot geen belangstelling voor was.

Enkele nieuwe inwoners maakten kennis met het bestuur en de overige aanwezigen. Men maakte van de mogelijkheid gebruik om in een ongedwongen sfeer vragen te stellen, adviezen te geven en ideeën aan te dragen. Dit onder het drinken van een goede kop koffie (sterk punt van Et Legien) of thee met oranjekoek. Een geslaagde bijeenkomst voor herhaling vatbaar.

NAAR INDEX

Kades Fochtelooërveen.
Geplaatst: 29 januari.
Tekst: Natuurmonumenten.

Verbeteren van de kades in het Fochteloërveen.

Deze week wordt een start gemaakt met werkzaamheden aan kades in het Fochteloërveen. Het Fochteloërveen is verdeeld in verschillende compartimenten, die het water in het gebied zo lang mogelijk vasthouden. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de omliggende landbouwgronden. De kades zijn essentieel voor dit wijdse en natte natuurgebied. De basis van het gebied zijn veenmossen die drijven op water. Daarvan profiteren op hun beurt weer tientallen planten- en diersoorten zoals gladde slangen, kraanvogels en veenpluis.

Het Fochteloërveen ligt enkele meters hoger dan de omliggende omgeving en om het water in het gebied te houden zijn een aantal jaren geleden kilometers kades aangelegd. Het is van belang dat de kades in goede staat zijn en dat de compartimentering optimaal is. Ook de omliggende landbouwgronden zijn gebaat bij goede kades in het veen. Bij natte weersomstandigheden kan het water langer in het gebied vastgehouden worden, wat de kans op wateroverlast in het landbouwgebied vermindert.

Een Hydro kraan, die als het ware over water kan rijden, zorgt ervoor dat de aannemer bij het betreffende deel in het Fochteloërveen kan komen om de werkzaamheden uit te voeren. Vanaf de Fochteloërveenweg is dit te zien. Een deel van de damwand in de bestaande kade wordt verbeterd. Deze kade zorgt ervoor dat geen water door kan lopen naar omliggende gebieden, maar in het Fochteloërveen blijft. Het project wordt medegefinancierd door subsidie uit de PAS-maatregelen.

Het kan zijn dat de Fochteloërveenweg door de werkzaamheden een keer moeilijk tot niet toegankelijk is. Uiteraard doen wij ons best dit tot een minimum te beperken, dan wel te voorkomen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Arjan Oosterhoff
via: a.oosterhoff@natuurmonumenten.nl NAAR INDEX

Aed gestolen.
Geplaatst 28januari 2016.
Tekst: gwvi.

Aed gestolen.

Amper een maand na plaatsing is de Aed bij het dorpshuis ontvreemd. Dit vond plaats in de nacht van 27 op 28 januari.

De Aed moet vrij toegankelijk zijn voor hulpverleners, dit betekent dat het dievengilde er ook gemakkelijk bij kan. De verzekering dekt het grootste deel van de schade.

In afwachting van een oplossing, goed toegankelijk voor hulpverleners en moeilijk te bemachtigen door het dievengilde wordt de nieuw aan te schaffen Aed eerst in het dorpshuis geplaatst.


Gegevens Aed:
Merk:Medtronic Lifepack CR PLUS.
Serie no.: 44013107.

Wordt een dergelijke Aed aangeboden z.g.a.n. neem dan contact op met dorpsbelang. NAAR INDEX
Graftrommel renovatie.

Graftrommels op kerkhof.

Geplaatst 22januari 2016.
Tekst: Roel Pronk.

Graftrommels op het kerkhof te Fochteloo.

Op het kerkhof te Fochteloo staan nog drie graftrommels. Twee trommels zijn omstreeks 1920 op een graf geplaatst en de derde in de jaren zestig. Begin 1900 was het gebruik van trommels op graven een meer algemeen gebruik. Vermoedelijk hebben op het kerkhof wel meer trommels gestaan maar zijn ze verwijderd omdat ze versleten waren.

De drie resterende trommels willen we graag bewaren voor ons nageslacht. Funeraire kunst in dit geval. Deze trommels zijn onderhand aan een opknapbeurt toe. Het glas is afgekit met stopverf dat door de jaren heen afgebrokkeld is. Het water loopt hierdoor naar binnen en tast de binnenkant aan. Ook de bloemen (metaal) die in de trommel zitten zijn door de tand des tijds aangetast.

Een mevrouw uit Veenhuizen heeft nu aangeboden om deze graftrommels te repareren. Haar hobby is het repareren en conserveren van graftrommels zodat ze weer jaren mee kunnen.

Afgelopen vrijdag hebben wij de trommels opgehaald om te drogen. Over een paar weken gaan ze naar Veenhuizen. Hoe lang deze reparatie duurt weten we nog niet maar dan bent u als inwoner van Fochteloo op de hoogte dat ze door de Stichting weggehaald zijn.

Namens de Stichting Begraafplaatsen Oosterwolde-Fochteloo,

Roel Pronk.


NAAR INDEX

Boekenplank.

Nieuw initiatief dorpshuis Et Legien.

De beheerscommissie van dorpshuis Et Legien heeft het initiatief genomen voor een dorpsbibliotheek(je). In de hal bij de hoofdingang van het dorpshuis is een ruilboekenplank geplaatst.

Je kunt er boeken ruilen d.w.z. er kan een boek van de plank meegenomen worden mits je een ander boek terug plaatst. Een ruilsysteem. Boeken of tijdschriften moeten er netjes uitzien, schoon, compleet zijn en niet beschadigd.

Op 11 januari 2016 zijn de eerste boeken geplaatst.

De ruilboekenplank is toegankelijk als het dorpshuis bij activiteiten geopend is b.v. tijdens voetballen, klaverjassen, repetitie zangkoor. Er zijn geen vaste openingstijden. In dorpshuizen waar ook een ruilboekenplank is geplaatst blijkt het idee aan te slaan en voorziet het in een behoefte.

NAAR INDEX
Aed aangeschaft.

Aed aangeschaft.

Onlangs is bij dorpshuis Et Legien door Dorpsbelang Fochteloo een Aed geplaatst in een verwarmde buitenkast, de Aed is dan ook onder winterse omstandigheden te gebruiken. Gekozen is voor plaatsing aan de gevel zodat de Aed op elk tijdstip toegankelijk is. Binnenkort wordt een begin gemaakt met een cursus reanimatie, zodat in noodgevallen door getrainde personen de Aed ingezet kan worden.
NAAR INDEX

Oudejaarsafsluiting met AC de Korhoenders.

Oudejaarsafsluiting AC de Korhoenders.

Geplaatst 04 januari 2016.
Tekst: Janny Jansen.
Foto's Janny Jansen.

Het natte oude jaar.

Zoals ieder jaar was er een bijeenkomst in dorpshuis Et Legien van Fochteloo. Om 16 uur zat de zaal al helemaal vol en kon het feest beginnen. AC de Korhoenders had er weer werk van gemaakt. In de stijl van de Late Night show werd het afgelopen jaar onder de loep genomen. Leden van de Korhoenders werden door Umberto(Richard)Damstra uitgenodigd om hun verhaal te vertellen over de verschillende activiteiten, zoals de greppeltocht, het paasvuur, de fietstocht,de snertactie,Sinterklaasfeest, met de kinderen naar een pretpark, 70 jaar vrijheid en het uitje van de Korhoenders zelf met de Boerenbob.

Tussendoor besprak Erik Hartlief met behulp van beeld bijzondere gebeurtenissen in Fochteloo. Als programma Korhoender (man) bijt hond werden drie BFérs (beroemde Fochteloöers) in hun eigen omgeving geïnterviewd en lieten hun bijzondere hobby’s zien. Jurjen Luinge en Jan Oosterkamp, beiden fietsers en reizigers showden hun van verre reizen meegebrachte souvenirs. Reinder Jansen had een leuk verhaal bij enkele van zijn verzameling bijzondere stenen.

Het tentfeest, onder gebracht in een stichting, was een groot succes en heeft een vervolg op 13 en 14 mei, met 2 banen voor de Trekkertrek en met muziek van de Heino’s en de Corona’s. 9-10 en 11 september is er een dorpsfeest, in en bij het dorpshuis. Geen versierde wagens dit keer, maar versierde tuinen met het thema, Fochteloo in het nieuws. De trekkerbehendigheidwedstrijd wordt van stal gehaald. Er wordt een muziek/dorpsquiz gehouden en de band Kleintje Diep Triest zal optreden. Het feest wordt afgesloten met de gebruikelijke, maar altijd lekkere en gezellige BBQ

Vijf nieuwe Korhoenders mochten zichzelf even voorstellen, Jochum de Vries, Patrick van Veen, Tessa de Weert, Marloes van’t Klooster en Jeffrey Sloterwijk. Helaas werd er ook afscheid genomen van Annelie van’t Klooster, zeven jaar lid geweest en voorzitter Jeroen Tingen drie jaar. Beiden hebben veel geleerd en vooral veel plezier gehad. DJ Frits werd naar voren gehaald, hij timmert flink aan de weg, is beroemd in de hele gemeente. Hij gaf een kleine demonstratie.

En dan de oudejaarsstunt natuurlijk, waar iedereen ieder jaar naar uitkijkt. Er ligt een prachtige ijsbaan in Fochteloo, maar het wil maar niet vriezen. Het lijkt meer op zwemwater. De link was gelegd en de Korhoenders sleepten een kunstwerk bij het zwembad van Oosterwolde naar de ijsbaan in Fochteloo.Strandje erbij en klaar. Het had nog wel enige voeten in de aarde, de directeur van LACO was niet bekend met de gebruiken in het oude jaar in deze omgeving. Na enige uitleg en garantie dat het kunstwerk ongeschonden terug geplaatst wordt in het nieuwe jaar, was de kou uit de lucht en ontstond er begrip. Willem Goettsch werd nog even in het zonnetje gezet, zonder zijn medewerking en zwaar materieel was het niet gelukt het kunstwerk te verplaatsen.

Na afloop van deze weer verrassende middag ging iedereen naar buiten voor een prachtig vuurwerk.

NAAR INDEX